20.10.2010

Testul de sarcina ...

Absenta menstruatiei poate indica inceputul unei sarcini, insa menstruatia poate intarzia si din alte cauze ce nu au vreo legatura cu o eventuala sarcina. Dupa aproximativ doua saptamani de la conceptie, apar primele semne de sarcina: intarirea si cresterea in volum a sanilor, aparitia starilor de greata, ameteala sau oboseala. Semnele pot fi diferite de la femeie la femeie si, la aceeasi femeie, de la o sarcina la alta. E posibil sa nu ai toate aceste simptome  si sa fii insarcinata, dar in acelasi timp unele simptome pot exista si fara sa fii insarcinata.
De aceea, un raspuns mai exact la intrebarea “sunt insarcinata?” il poate da rezultatul unui test de sarcina. Testele biochimice se bazeaza pe detectarea in sange sau urina a proteinei HCG - Human Chorionic Gonadotropin, proteina produsa de placenta. HCG (denumit si “hormonul sarcinii”) poate fi detectat in serul matern din momentul implantarii ovulului. Concentratiile cresc in primele doua luni de sarcina. HCG se poate detecta dupa aproximativc o saptamana de la fecundare.
Exista doua tipuri de teste de sarcina: teste ce folosesc analiza urinei si cele ce folosesc analiza sangelui.
Test de sarcina folosind urina
Daca faceti un test de sarcina care foloseste urina, pentru a evita reactiile fals negative, testul de sarcina trebuie facut dupa cel putin doua saptamani de la contactul sexual, deoarece in tot acest timp, daca exista o sarcina in dezvoltare, nivelul proteinei HCG creste suficient de mult pentru a putea fi detectat de test. Daca nivelul este scazut, e posibil ca testul sa nu detecteze prezenta HCG si asta inseamna un test fals negativ, desi exista o sarcina. Se recomanda sa astepti pana in ziua in care ar fi trebuit sa apara menstruatia, si sa faci testul folosind prima urina de dimineata, aceasta fiind mai concentrata si avand o cantitate mai mare de hormon de sarcina.
Daca este folosit corespunzator, testul de sarcina care foloseste urina da rezultate exacte in 98-99% din cazuri. Testul de sarcina il poti cumpara de la orice farmacie si il poti face fie acasa fie la un cabinet ginecologic. Timpul de asteptare pana la afisarea rezultatului este de aproximativ 5-10 minute. Pentru un rezultat cat mai exact, citeste cu atentie indicatiile de folosire si de interpretare ale rezultatului.
Daca rezultatul testului de sarcina din urina este pozitiv, va trebui sa consultati un medic pentru a confirma sarcina cu ajutorul unui examen clinic si un test de sarcina pe baza analizei sangelui.
Test de sarcina folosind analiza sangelui
Un test de sarcina foarte precis (100%), dar mai scump, il reprezinta cel facut cu ajutorul sangelui, insa acest test trebuie facut intr-o institutie medicala specializata. Acest test de sarcina masoara tot cantitatea de HCG din sange, si poate depista o eventuala sarcina mai devreme decat testul folosind urina.

Un comentariu: