20.10.2010

"Prima Data"

Orice femeie viseaza ca “prima noapte de dragoste”, despre care se spune ca n-o uiti niciodata, sa fie ceva deosebit, asa cum a vazut in filme sau cum si-a imaginat mereu: o atmosfera romantica, un act sexual perfect si un partener ideal. Uneori realitatea poate fi diferita, la fel cum si parerile fiecaruia despre sex sunt diferite, insa daca vei sti sa alegi momentul potrivit pentru acest pas, acele clipe vor ramane printre cele mai placute amintiri.
Momentul potrivit inceperii vietii sexuale
Pierderea virginitatii este o decizie personala iar hotararea de a ne incepe viata sexuala trebuie luata fara influente din partea prietenelor sau a partenerului. Daca partenerul iti repeta insistent si obsesiv ca acest lucru este o metoda de a-ti dovedi iubirea si de a consolida relatia voastra, fara a tine cont de dorintele si sentimentele tale, este un semn ca nu este persoana cea mai potrivita pentru a-ti incepe viata sexuala.
Din alt punct de vedere, si anume al varstei potrivite pentru a-ti incepe viata sexuala, medicii sunt de parere ca varsta ideala, din punct de vedere biologic, este dupa 16 ani sau, mai exact, dupa incetarea pubertatii, atunci cand organele sexuale ating pragul maturitatii. Insa problema nu este daca iti incepi viata sexuala la 17 sau 27 de ani (nu este nicio problema, in ambele cazuri), ci daca esti pregatita atat fizic cat si psihic, ca sa nu mai vorbim de alegea partenerului potrivit.
Ce inseamna sa fii pregatita? Trebuie sa stii ca actul sexual presupune implicatii atat fizice cat si emotionale. Exista posibilitatea aparitiei unei sarcini nedorite sau a contactarii unei BTS (boli cu transmitere sexuala), precum si de a regreta acest lucru pe viitor. Va fi nevoie sa iti asumi consecintele actelor tale, iar prezervativul este singura metoda care te protejeaza atat importiva unei sarcini cat si bolilor cu transmitere sexuala.
Frica de durere
Cele mai multe fete se gandesc cu frica la durerea ce o implica primul contact sexual. Nu este o regula, pentru ca primul contact sexual poate fi dureros sau poate fi placere, iar acest lucru depinde in principal de comportamentul partenerilor.
Teama de ce va urma, stresul, preludiul sau lubrifierea insuficienta, pozitia in timpul actului sexual, comportamentul partenerului, toti acesti factori pot duce la o dezvirginare dureroasa. Asa ca, daca te-ai hotarat sa iti incepi viata sexuala, alege, impreuna cu partenerul, un ambient placut, linistit si prietenos, scapa de inhibitii, acordati o atentie deosebita preludiului si, daca este necesar, folositi un lubrefiant pe baza de apa.
Schimbarile de dupa
Te ingrasi, ti se latesc soldurile, iti cresc sanii iar dimensiunile posteriorului cresc si ele considerabil, sunt doar mituri! De cele mai multe ori inceperea vietii sexuale coincide cu perioada pubertatii, hormonii fiind defapt responsabili de aceste transformari ale organismului, puse gresit pe seama inceperii vietii sexuale.
O alta problema de lamurit este legata de acea sangerare data de ruperea himenului, care se poate produce sau nu la primul act sexual. Himenul este o membrana subtire aflata la nivelul vaginului, ce difera de la o femeie la alta prin grosime, elasticitate etc. Contrar parerilor preconcepute, virginitatea nu se reduce doar la starea de integritate a himenului, pentru ca acesta poate lipsi cu desavarsire (in cazuri mai rare), poate fi rupt in urma unor traume fizice din copilarie sau, din contra, datorita elasticitatii acestuia, poate ramane intact la femeile active sexual. Asteapta-te deci sa sangerezi, insa nu este nimic in neregula daca acest lucru nu se intampla.
Imediat dupa inceperea vietii sexuale se recomanda sa se faca si prima vizita la ginecolog (in cazul in care aceasta nu s-a facut inainte, pentru alte probleme), medicii sfatuindu-ne sa mergem pentru un consult cel putin o data pe an, pentru a depista eventualele afectiuni asimptomatice care, netratate, pot duce la probleme mai grave, precum infertilitate sau cancer de col uterin.
Pierderea virginitatii este un pas decisiv in viata fiecarei femei, asa ca informeaza-te inainte despre tot ce implica acest fapt, comunica cu partenerul (despre sex, normal), hotaraste singura, nu te grabi si protejati-va!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu