20.10.2010

Metode de contraceptie

Contraceptia este o responsabilitate a ambilor parteneri in relatia de cuplu, pentru ca aparitia unei sarcini intr-un moment inoportun iti poate afecta intreaga viata iar avortul este o experienta traumatizanta.
In alegerea metodei contraceptive trebuie sa tii seama de varsta, de starea de sanatate, obiceiuri de viata sau pentru cat timp doresti sa eviti o sarcina, pentru ca mijloacele contraceptive pot fi reversibile (permit, prin renuntarea la ele, revenirea la fertilitate) sau
ireversibile (duc la pierderea fertilitatii – sterilizarea chirurgicala la femei sau barbati).
Alege metoda contraceptiva ce ti se potriveste pe baza informatiilor corecte despre fiecare, cu avantajele si dezavantajele ei. Cere intotdeauna sfatul unui medic ginecolog sau apeleaza la Cabinetele de Planificare Familiala pentru a obtine sprijinul necesar.
Folosind o metoda contraceptiva eficienta, vei fi mai relaxata in timpul relatiilor sexuale, neavand grija unei posibile sarcini nedorite. Indiferent de metoda aleasa, aceasta trebuie folosita corect si cu regularitate.
In continuare vei gasi informatii despre cele mai recente metode de contraceptie disponibile astazi, Folositi aceste informatii pentru a discuta cu medicul despre riscurile si beneficiile fiecarei metode si, impreuna cu sfaturile acestuia, alege cele mai potrivite metode pentru stilul tau de viata si cuplu.

Mijloace de contraceptie reversibile
• Contraceptia hormonala (pilula combinata, pilula monohormonala, contraceptivele injectabile, plasturele, implanturile subdermice)
• Mijloace locale (de bariera) de contraceptie (prezervativele pentru barbati, respectiv, pentru femei, spermicidele, diafragma, buretii intravaginali, calota cervicala)
• Steriletul (Dispozitivul intrauterin sau DIU)
• Metode naturale de contraceptie
• Contraceptia de urgenta
Mijloace de contraceptie ireversibile
• Sterilizarea chirurgicala la barbati (vasectomia)
• Sterilizarea chirurgicala la femei
Nu uita ca nicio metoda contraceptiva nu asigura protectie in 100% din cazuri, deasemenea, nicio metoda (cu exceptia prezervativului folosit corect) nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala si nu actioneaza prin intreruperea unei sarcini deja existente.
Contraceptia Hormonala    previne sarcina nedorita datorita actiunii hormonilor estrogeni si progestine ce intra in componenta contraceptivelor hormonale.
Pilula combinata
Pilula combinata contine cantitati mici de estrogen si progestagen, actionand prin oprirea ovulatiei; desemenea, ingroasa secretia colului, impiedicand patrunderea spermatozoizilor in uter, care devine astfel neprimitor pentru sarcina.
Sunt disponibile sub forma de folii cu 21 de pilule sau 28 de pilule (21 de pilule active, care contin hormoni si 7 pilule inactive).
Avantajele pilulei combinate:
- metoda contraceptiva reversibila, nu influenteaza actul sexual;
- folosita corect, metoda are o eficienta de 98-99%;
- menstruatie regulata, in cantitate mai mica si pe o perioada mai scurta de zile;
- se poate folosi pentru amanarea menstruatiei;
- diminueaza durerile din timpul menstruatiei;
- ameliorarea anemiei;
- protejeaza impotriva cancerului endometrial si ovarian, a chisturilor ovariene, tumorilor necanceroase de san.
Dezavantajele pilulei combinate:
- nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
- trebuie luata zilnic, de preferat la aceeasi ora;
- pot aparea efecte secundare ca: greturi, dureri de cap, usoara crestere a greutatii corporale, sangerari in cantitati mici intre menstruatii, senzatie de tensiune a sanilor;
- sunt recomandate femeilor cu varsta de peste 35 de ani, in timpul alaptarii sau in cazul in care suferiti de diferite boli ca: hipertensiune arteriala, diabet, boli hepatice, epilepsie etc.
Pilula monohormonala
Pilula monohormonala contine un singur hormon, progesteronul, in cantitati mai mici decat pilulele combinate. Actioneaza, in principal, prin modificarea mucusului cervical si prin impiedicarea miscarii spermatozoizilor, deasemenea, poate opri ovulatia.
Avantajele pilulei monohormonale:
- metoda reversibila, folosite corect au o eficienta de 96-98%;
- poate fi folosita de femeile care nu pot lua pilula combinata (Ex: femeile care alapteaza, cele peste 35 de ani, cele care fumeaza sau care au contraindicatii pentru estrogeni);
- protejeaza impotriva cancerului endometrial si tumorilor necanceroase de san.
Dezavantajele pilulei monohormonale:
- nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
- trebuie luata zilnic, obligatoriu la aceeasi ora;
- cresc riscul de sarcina extrauterina;
- pot aparea variatii de greutate, modificari ale ciclurilor menstruale (sangerari intre menstruatii, menstruatii prelungite sau abundente).
Contraceptivele injectabile
Acestea sunt produse cu continut hormonal (contin un progesteron sau un progesteron si un estrogen), sub forma de injectii. Actioneaza in mod similar cu piluala monohormonala (progesteronica), insa opresc si ovulatia. Se injecteaza intramuscular, de unde se elibereaza lent in organism.
Se administreaza o injectie pe luna sau din 3 in 3 luni.
Avantajele contraceptivelor injectabile:
- metoda reversibila, cu o eficienta de 99%;
- nu influenteaza actul sexual;
- nu necesita administrare zilnica;
- pot fi folosite de femeile care nu pot lua pilula combinata si cele care alapteaza;
- ajuta la prevenirea cancerului ovarian sau endometrial sau fibromatozei uterine.
Dezavantajele contraceptivelor injectabile:
- este necesara o perioada mai lunga de timp pentru reluarea fertilitatii;
- nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
- pot duce la tulburari de menstruatie ca: sangerari neregulate sau chiar lipsa acesteia;
- la unele femei pot sa apara greturi, dureri de cap, scaderea apetitului sexual, acnee, crestere in greutate.
Implanturile subdermice
Implanturile subdermice constau in implantarea sub piele a 6 capsule subtiri si flexibile, de dimensiunea uneui chibrit, in partea superioara a bratului, printr-o incizie minima ce nu necesita sutura, post-menstrual. Hormonul (progesteron) din capsule se elibereaza treptat in sange, lent si in cantitati foarte mici. Efectul contraceptiv se datoreaza ingrosarii mucusului cervical, ingreunand astfel trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine. Deasemenea, poate opri ovulatia.
Avantajele implanturilor subdermice:
- actiune reversibila; eficacitate de 99%;
- nu intervine in desfasurarea actului sexual;
- eficienta indelungata – aproximativ 5 ani;
- fertilizarea revine imediat dupa extragerea implantului;
- nivel hormonal constant; nu au efecte secundare estrogenice
- poate ajuta la prevenirea cancerului endometrial sau a sarcinilor ectopice;
- femeile pot incepe si intrerupe tratamentul oricand doresc.
Dezavantajele implanturilor subdermice:
- nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexula;
- atat insertia cat si extractia trebuie facute de personal medical instruit in acest sens;
- pot aparea sangerari intre menstruatii, amenoree, cresterea dimensiunii ovarelor sau chisturilor ovariene, nervozitate, greturi, acnee si eruptii cutanate, modificarea greutatii corporale si a poftei de mancare. 
Metode contraceprive de bariera
Printre metodele contraceptive de bariera se numara: folosirea prezervativului, diafragma, spermicidele si buretele intravaginal. Modul de folosire, avantajele si dezavantajele fiecareia din aceste metode le cititi in continuare.
Prezervativul
Prezervativul  este o membrana din latex sau poliuretan, foarte subtire, care “imbraca” penisul sau “captuseste” vaginul, in functie de tipul lui, actionand ca o bariera impotriva intrarii spermatozoizilor in vagin prin colectarea lichidului spermatic.
Prezervativele pot fi lubrefiate sau nu, pot fi simple sau striate, pot avea diferite arome si diferite culori.
Prezervativul pentru barbati
Metode contraceptive de bariera
Se aplica pe penisul in erectie, inainte de orice atingere intre penis si corpul partenerei, cu varful colector in sus, astfel incat sa se poata derula in jos cu usurinta. Apoi se va scoate aerul din varful colector prin presarea lui intre degete si se va derula prezervativul pana la baza penisului. Dupa utilizare se va scoate cu atentie, pentru a nu imprastia sperma colectata.
Prezervativul pentru femei
Metode contraceptive de bariera
Prezervativul pentru femei este mai mare ca dimensiuni decat prezervativul pentru barbati si are la ambele capete cate un inel pentru fixare. Inelul mai mic, de la capatul inchis, va fi introdus in vagin iar inelul mai mare, de la capatul deschis, va ramane in afara vaginului.
Avantajele utilizarii prezervativului:
- folosit corect, este eficient in 98% din cazuri;
- in general, nu are efecte secundare;
- pot fi folosite ocazional;
- ajuta la prevenirea ejacularii precoce;
- este singura metoda contraceptiva care protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv virusul HIV.
Dezavantajele utilizarii prezervativului:
- alergie la latex, in cazuri rare;
- intervine in desfasurarea actului sexual;
- necesita o folosire atenta pentru a fi eficient;
- se poate intampla ca prezervativul sa se rupa sau sa alunece in timpul contactului sexual;
- cumpararea, discutia cu partenerul privind folosirea acestora, punerea, scoaterea si aruncarea lor pot crea stari jenante.
Diafragma
Diafragma presupune introducerea in vagin a unui mic dispozitiv din cauciuc moale care acopera colul; diafragma ocupa portiunea superioara a vaginului si actioneaza prin crearea unei bariere intre ovul si sperma.
Metode contraceptive de bariera
Mod de folosire: inaintea actului sexual se introduce adanc in vagin, dupa ce, in prealabil, a fost unsa pe partea interioara cu un produs anticonceptiv antispermatozoic (crema sau gel). Diafragma trebuie mentinuta in vagin cel putin 6 ore dupa contactul sexual, dar nu mai mult de 24 de ore, dupa care se inlatura si se spala.
In cazul unei nasteri sau daca ati luat in greutate considerabil, este necesar un consult medical pentru schimbarea sau reajustarea dimensiunii diafragmei.
Avantajele utilizarii diafragmei:
- metoda reversibila, cu o eficienta de 85%, pana la 98% daca este folosita in combinatie cu spermicide;
- este eficienta imediat, nu are efecte secundare;
- nu intervine in desfasurarea actului sexual (poate fi introdusa in vagin cu pana la 6 ore inainte de contactul sexual);
- protejeaza impotriva unor boli ale colului uterin.
Dezavantajele utilizarii diafragmei:
- nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala;
- necesita timp pana la invatarea manuirii si controlului pozitiei corecte;
- este necesar un examen un control ginecologic prealabil pentru a se stabili dimensiunea diafragmei sau pentru redimensionare;
- trebuie lasata in vagin timp de 6 ore dupa contactul sexual;
- uneori poate fi asociata cu infectii ale tractului urinar;
- poate provoca situatie de disconfort;
- deteriorarea in timp a cauciucului provoaca fisuri sau perforatia diafragmei.
Spermicidele
Metode contraceptive de barieraSpermicidele sunt produse contraceptive pe baza chimica, ce contin substante ce distrug spermatozoizii sau ii inactiveaza inainte de a ajunge sa fertilizeze ovulul. Se gasesc sub forma de creme, geluri, pelicule, ovule, tablete sau ovule spumante si spray-uri.
Mod de folosire: se introduc in vagin cu ajutorul degetelor sau al unui aplicator, astfel incat sa acopere complet colul uterin. Majoritatea au efect imediat, cu exceptia spray-urilor si a ovulelor care trebuie folosite cu cel putin 10 minute inaintea contactului sexual.
Spray-urile sunt recomandate daca spermicidul este utilizat ca metoda unica de contraceptie, in timp ce gelurile spermicide se folosesc de obicei numai impreuna cu diafragmele sau prezervativele.
O doza de spermicide este eficienta pentru aproximativ o jumatate de ora.
Avantajele utilizarii spermicidelor:
- metoda reversibila cu o eficienta de 75-80%;
- nu prezinta efecte secundare;
- usor de procurat si folosit;
- utilizarea lor poate fi intrerupta in orice moment.
Dezavantajele utilizarii spermicidelor:
- folosite ca singura metoda contraceptiva, au o eficienta mai redusa decat alte metode;
- nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala;
- la anumite produse, in vagin sau pe penis pot aparea senzatii neplacute de caldura si usturime, in special daca sunt folosite de mai multe ori intr-o zi.
Buretele intravaginal
Acesta este un cilindru din colagen sau poliuretan, care poate fi impregnat cu spermicide, actionand ca o bariera prin impiedicarea spermatozoizilor in uter. Se recomanda folosirea impreuna cu un spermicid, pentru a imobiliza sau distruge spermatozoizii.
Metode contraceptive de bariera
Mod de folosire: se introduce buretele in vagin cu cel mult 24 de ore inaintea actului sexual, dupa ce a fost acoperit cu spermicid pe ambele fete, mentinandu-se cel putin 6 ore dupa terminarea actului sexual.
Avantajele utilizarii buretelui intravaginal:
- metoda reversibila cu o eficacitate cuprinsa intre 75 si 90%;
- efect imediat, indiferent de numarul raporturilor sexuale;
- usor de folosit, nu necesita prescriptie medicala;
- durata lunga de actiune, nu necesita aplicatii suplimentare cu spermicide.
Dezavantajele utilizarii buretelui intravaginal:
- nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala;
- uneori pot aparea dificultati in extragerea acestora;
- cost relativ ridicat;
- poate provoc (rar) iritatii, alergie, sindrom de soc toxic (extrem de rar);
- poate provoca senzatie de disconfort;
- deteriorarea in timp a buretelui.
            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu