20.10.2010

De ce inselam ?

Ca barbatii inseala mai mult decat femeile sau invers, cert este ca infidelitatea este una dintre principalalele cauze invocate in divorturi. Unele studii au concluzionat ca, fara indoiala, barbatii inseala mai mult decat femeile iar un factor determinat ar fi ca societatea este mai toleranta cu nelegiuirile barbatilor.
Altfel spus, daca o femeie care-si inseala partenerul este considerata o femeie usoara iar fapta, una condamnabila, atunci cand barbatii inseala li se vor gasi mereu circumstante atenuante, precum ca infidelitatea ar fi ceva biologic la barbati. Chiar sunt genele de vina?!
Exista multe motive pentru care un barbat ar putea sa-si insele partenera dar, cu toate acestea, nu toti barbatii inseala. Totul depinde de personalitatea fiecaruia si de factorii care ar putea sa-i impinga spre infidelitate. Cel mai penibil motiv invocat de catre barbatii care si-au inselat partenera a fost acela ca in lume exista mai multe femei decat barbati.
In cartea lui Gary Neuman, „Totul despre infidelitate”, care a studiat motivele reale care au stat in spatele infidelitatii a 200 de barbati, o parte din concluzii au fost ca:
-  68% dintre barbatii care si-au inselat partenera s-au simtit vinovati si chiar regretau fapta facuta;
-  Aproape jumatate au invocat ca motiv principal al infidelitatii insatisfactia emotionala (faptul ca femeile nu le arata ca-i apreciaza si nu inteleg cat de greu este pentru ei ca sa faca lucrurile sa mearga bine) si doar 8% au spus ca nemultumirea fizica a fost un factor principal al infidelitatii;
-  40% dintre barbatii care au inselat si-au intalnit amanta la locul de munca;
-  Doar 12% au spus ca amanta ar fi fost mai atractiva din punct de vedere fizic decat partenera lor de viata;
-  77% dintre barbatii infideli au cel putin un prieten care si-a inselat partenera.
Pentru ca li se ofera ocazia, au cu cine
Multi barbati recunosc ca nu pot spune „nu” la sex. Pentru ca barbatii nu sunt mereu asaltati cu oferte sexuale precum femeile, atunci cand li se ivesc alte ocazii cei mai multi dintre ei nu le vor rata. Unde gasesc barbatii cele mai multe dintre aceste ispite? Locul de munca (cei mai multi barbati recunosc ca au avut o aventura cu o colega de serviciu), locurile pe care le frecventeaza fara a fi insotiti de partenera, precum sala de antrenament, cluburile sau terasele la care ies cu prietenii la o bere, pot reprezenta ocazii de a cunoaste si alte femei.
Viata sexuala de cuplu ii nemultumeste
Atunci cand partenera este dezinteresata de sex iar viata intima nu este satisfacatoare, exista o sansa in plus ca barbatul sa aiba o aventura. Este nevoie de un pic de efort, insa din partea ambilor parteneri, pentru a mentine pasiunea vie odata cu trecerea timpului.
Din razbunare, atunci cand si partenera l-a inselat
Atunci cand prietena sau sotia este necredincioasa, multi barbati fac acelasi lucru pentru a-si calma furia. Desi razbunarea este o optiune de moment, ea poate afecta iremediabil relatia.
Pentru ca este ceva nou, diferit si incitant
Barbatii pot sa insele din curiozitate, acest motiv fiind unul deopotriva fiziologic si psihologic. Oamenii sunt creaturi curioase iar atunci cand sunt cu aceeasi femeie de destul de mult timp, pot deveni curiosi sa afle cum ar fi sa iasa cu femei diferite.
Pentru ca li s-a permis in trecut
Daca in trecut partenerul te-a inselat si l-ai iertat, chiar de mai multe ori, este foarte probabil sa te insele din nou pentru ca stie deja cum sa pledeze pentru a te imbuna ca sa-l ierti. Poate si din cauza fricii de a ramane singure, femeile iarta adesea infidelitatea barbatilor si, chiar mai mult, dau vina pe ele pentru cele intamplate si iau masuri pentru a imbunatati relatia. Nu inseamna neaparat ca nu are dreptul la o a doua sansa, insa o a treia cu siguranta nu trebuie sa existe.
Pentru ca nu mai sunt indragostiti
Infidelitatea poate fi o cale de a iesi dintr-o casatorie atunci cand nu mai exista dragoste insa la mijloc sunt copii sau probleme financiare. Sentimentele pot sa dispara partial odata cu trecerea timpului, chiar daca relatia in sine ramane o parte din viata barbatului. Separarea poate fi atat de dureroasa si de neconceput incat barbatii, in loc sa se desparta de cea pe care nu o mai iubesc, cauta in alta parte satisfacerea fizica. De cele mai multe ori acest lucru nu ajuta la rezolvarea problemelor ci doar prelungeste destramarea inevitabila a unei relatii.
Presiunea multimii
Presiunea grupului este una dintre cele mai puternice forte care actioneaza asupra oamenilor si, ca sa particularizam, faptul ca prietenii isi inseala la randul lor partenerele si se mai si mandresc cu asta, poate fi un motiv pentru ca barbatii sa insele. Prietenii au intotdeauna o oarecare influenta asupra celor slabi, lipsiti de caracter.
Pentru ca se simt virili, astfel le creste ego-ul
Pentru unii barbati, sa insele este ceva provocator si incitant. Pur si simplu nu pot lasa in urma abilitatile de cuceritori iar femeile cu care s-au culcat sunt considerate nici mai mult nici mai putin decat niste „trofee sexuale”. Vor sa arate ca inca mai pot si au si cu cine. Atunci cand o femeie le arata un oarecare interes, barbatii nu numai ca vor reactiona ci, prin intermediul senzatiilor oferite de pornirea „vanatorii”, egoul le creste si mai mult.
Din prea multa dragoste din partea ta sau a lui
Iti vine sau nu sa crezi, multi barbati motiveaza faptul ca si-au inselat partenera prin prea multa dragoste. Pentru ei iubita sau nevasta este ceva sfant, pur, situat undeva pe un piedestal si atunci nu-si permit unele lucruri care li s-ar parea vulgare daca le-ar face cu partenera de viata. In consecinta, apeleaza la alt gen de femei pentru a-si satisface fel si fel de fantezii iar acesta forma de inselat este catalogata una strict sexuala.
De cealalata parte, daca ii arati ca depinzi de el din punct de vedere sentimental si ai face orice pentru el din dragoste, poate avea impresia ca, chiar daca te inseala, tu vei fi mereu acolo sa il astepti, sa-l ierti si sa-l iubesti in continuare neconditionat. Atunci cand ii oferi totul nu va mai avea pentru ce sa lupte. Pastreaza deci o oarecare independenta fata de partener si nu te lasa calcata in picioare, din prea multa dragoste.
Fara niciun motiv
Ei bine, sunt barbati care inseala fara niciun motiv aparent, atunci cand infidelitatea depinde de natura de baza a persoanei. Nu poti opri un barbat sa te insele daca asta e firea lui, indiferent de ceea ce faci. O parere a unui astfel de barbat: „Sotia mea este ca un trofeu, toate celelalte femei sunt ca medaliile”.
Motivele pentru care barbatii inseala pot fi mult mai complexe decat cele enumerate mai sus sau pot fi chiar o combinatie de motive diferite. Cu toate acestea, niciun motiv nu este suficient pentru ca partenerul de viata sa nu fie corect cu tine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu