18.09.2010

Himenoplastia sau cum sa-ti recapeti virginitatea ...

Cine si de ce apeleaza la himenoplastie?

Desi pare greu de crezut pentru vremurile noastre, tot mai multe femei doresc sa-si faca himenoplastie. "Motivatiile sunt diferite. Poate fi vorba despre considerente de ordin cultural sau religios: de regula, apeleaza la aceasta interventie femeile care doresc sa se casatoreasca cu barbati din lumea araba unde virginitatea este o cerinta obligatorie. La fel stau lucrurile si cu femeile rrome", ne spune dr. Ardeshir Vahidi.

Reconstructiile de himen mai sunt solicitate drept cadou. Femeile apeleaza la aceasta interventie pentru ca stiu ca sotii lor viseaza la o relatie sexuala cu o virgina. Operatia mai este solicitata de femeile care au nascut si vor sa simta mai intens placerea actului sexual.Cazurile cele mai nefericite sunt cele in care tinerele au fost violate. Himenoplastia este pentru acestea un fel de nou inceput, apeleaza la ea pentru ca in felul acesta cred ca vor fi si se vor simti ca inainte.

"Cel mai adesea, himenoplastia este ceruta de femeile cu varsta intre 20 si 25 de ani", declara specialistul. Totusi, sunt destule femei care vor o astfel de interventie, desi au trecut demult de aceasta varsta. Acestea isi doresc himenoplastie pentru ca au trecut prin mai multe nasteri sau pentru ca au avut o nastere dificila. "Varsta este un element foarte important. La femeile tinere, tesuturile sunt mai 'noi', iar interventia se realizeaza mai usor. De asemenea, recuperarea este mai usoara", ne mai spune dr. Ardeshir Vahidi.


In ce consta himenoplastia?

Refacerea himenului este posibila atat imediat dupa ruperea lui, cat si dupa un timp mai indelungat.
Potrivit specialistului, himenoplastia implica o procedura reconstructiva specifica chirurgiei plastice si estetice a organelor genitale feminine. "Resturile" himenului sunt refacute cu ajutorul laserului. Daca fragmentele initiale nu sunt suficiente, atunci refacerea himenului se poate face prin stramtorarea portiunii initiale a vaginului, folosind mucoasa vaginala. Aceasta este cea care va forma noul himen, care se va rupe la fel ca cel natural in decursul primului act sexual.

Dr. Vahidi recomanda pentru himenoplastie rahianestezia sau anestezia prin sedare intravenoasa. "Fiind vorba despre o zona extrem de sensibila, anestezia locala poate fi incomoda atat pentru pacienta, cat si pentru medicul care o efectueaza", argumenteaza specialistul.

"Timpul necesar unei astfel de interventii depinde foarte mult de minutiozitatea specialistului care o realizeaza. Procedura dureaza minim o ora", ne spune dr. Ardeshir Vahidi. Interventia nu necesita internare, in cateva ore, femeia poate pleca acasa. In ceea ce priveste durata de recuperare, potrivit specialistului aceasta este de 14 zile.  


Complicatii

In principiu, himenoplastia poate fi efectuata de orice femeie, clinic sanatoasa.   Potrivit specialistului, procedura poate cauza complicatii cum ar fi:

  • hemoragie;
  • hematoame;
  • infectie;
  • senzatie de durere;
  • cicatrici.

Himenoplastia nu trebuie privita ca o procedura de rutina. De asemenea, nu exista garantii cu privire la beneficiile himenoplastiei. Operatia de refacere a himenului este destul de costisitoare. In functie de clinica sau de medicul care o efectueaza, pretul variaza si se situeaza in jurul a 1000 de euro.

Petting sau secretul tandreturilor sexuale :)

"Jucul de-a excitatia" ar putea fi definitia directa a petting-ului .
Atingeri tandre , priviri patimase , alinturi pline de erotism , saruturi suave . dezmierdari fierbinti -activitati sexuale care exclud cantactul organelor sexuale , dar care va pot aduce orgasme mult dorite .
Petting-ul  este un joc al mainilor cu trupul partenerului , este sex fara penetrare , dar placut ! Cu mult timp in urma cercetatori au descoperit ca adolescentii din America anilor `50 care , din lipsa de mijloace de contraceptie , se simulau prin mangaieri si saruturi pana atingeau orgasmul .

Cui nu ii plac atingerile tandre ?
De cele mai multe ori , mangaierile sunt mult mai excitante decat o partida propriu zisa de sex . Este o placere pe care nu ti-o poti refuza niciodata .
Petting-ul se aplica si in terapia de cuplu .
Femeile cu experienta in petting ajung mai des si mai usor la orgasm decat cele ce nu au cunoscut acesc joc sexual .
Petting-ul poate avea rolul de a va completa actul sexual propriu zis, mai ales daca partenerul tau ajunge la orgasm mai repede decat tine sau tu ai orgasm clitoridian puternic. Dati frau liber imaginatiei! Un mic "sfat": un masaj fin pentru iubitul tau il poate face sa geama de placere .


Sanse de imbolnavire cu boli cu transmitere sexuala exista insa riscut infectari cu virusul SIDA , herpes vaginal sau sifilis este redus cat si in cazul unei posibile sarcini .

69 !?

Este considerata una dintre cele mai bune pozitii pentru sex oral, mai ales ca ambii partenerii se pot stimula unul pe celalalt, oferind si primind placere in acelasi timp. Este o tehnica foarte relaxanta si excitanta pentru amandoi, iar conditia esentiala este sa o faci din placere si nu din obligatie. Este o pozitie foarte simpla: stai deasupra iubitului tau, in patru labe, cu fata deasupra penisului. Stimularea reciproca a partilor intime cu buzele si limba este foarte excitanta si poate rupe orice rutina si monotonia dintr-o relatie sexuala.

Excitarea sexuala sau infierbantarea nebuna ...

Toate avem anumite instincte ascunse in noi, chestiuni pe care nu prea ne place sa le aratam deschis celorlalti. Dar cand putem sa ne aratam "adevarata fata"? In timpul actului sexual ar fi cel mai potrivit moment sa le scotem la lumina, sa dezvaluim totul, nu-i asa?

Daca datorita numeroasele cercetari in domeniu am reusit sa aflam mai multe despre complexele procese chimice prin care sunt produse si integrate circulatiei noastre alteriale placerea si excitatia, interesant ar fi sa stim cate ceva si despre fortele care il ghideaza pe Cupidon sa ajunga la acest fior nebun numit excitatie.

Dorinta pur sexuala isi are propria sa logica, propriile impulsuri si transformari interne care urmeaza o directie foarte diferita de cea a gandirii rationale.

Autoarea cartii "Alchimia dragostei si a dorintei"  Theresa Crenshaw , scrie : "Teama si nelinistea inhiba dorinta in aceeasi masura ca si performanta. Confortul o sporeste. Noutatea o inspira. Tandretea o initiaza. Pericolul si interdictia o intensifica. Apoi intra dragostea in peisaj si totul devine confuz".

 In copilarie, "tachinarea sexuala, violenta domestica, masturbarea, saruturile, imbratisarile parintilor si imitarea comportamentului sexual al adultilor - toate acestea reprezinta o repetitie pentru trup si minte, lectii necesare creierului nostru pentru a ne pregati trupul pentru sex", scrie Joann Ellison Rodgers in cartea "Sexul o istorie naturala".


Totul porneste de la dorinta

De cand lumea si pamantul, dorinta ii mana pe stramosii nostri sa caute sex cu un partener mai mult sau mai putin asemanator din punct de vedere genetic; dragostea romantica ii forta sa isi concentreze atentia numai asupra unui singur partener, astfel incat sa nu iroseasca timp si energie alergand de colo-colo.

Poate oare dorinta induce dragoste? Antropologistul Helen Fisher spune: "Chimia dragostei romantice poate induce chimia dorintei sexuale, iar combustibilul dorintei sexuale poate aprinde combustibilul aventurii romantice. Daca ai noroc, aceasta magie se poate transforma intr-o noua senzatie, senzatia de siguranta, confort, calm si uniune cu partenerul tau".

Insa, inainte de toate, trebuie sa te cunosti pe tine, lucru care iti poate aduce recompense incredibile. Intr-un studiu din 2003, realizat de o serie de biologi evolutionisti, aflam ca oamenii se considera ca apartinand anumitor tipuri si isi aleg parteneri care sa li se potriveasca. Acei care sunt capabili sa se cunoasca foarte bine si sa aleaga parteneri cu trasaturi similare (mergand de la aspectul fizic pana la personalitate, educatie si statut financiar) au tendinta sa aiba relatii mai indelungate. Si cum era de asteptat, rezultatele sondajului mai indica si faptul ca tipul de legatura pe care o stabilim, de timpuriu, cu parintii, poate, de asemenea, influenta tipul de atasament pe care il dezvoltam atunci cand ajungem adulti.

"Cand facem sex, in fiecare dintre noi exista o tensiune - intre ceva care ne este foarte intim, o legatura intensa cu celalalt, si necesitatea de a fi capabili sa ne concentram asupra propriei persoane si de a pune propria placere pe primul loc. Daca iti faci prea multe griji sau te concentrezi prea mult asupra partenerului, nu te poti lasa complesita de propria placere, nu poti deveni suficient de egoista pentru a fi capabila sa te relaxezi. Sexul inseamna relaxare", spune psihologul Michael Bader, cand se refera la faptul ca uneori se intampla ca senzatia de claustrofobie emotionala sa fie piedica excitatiei sexuale.

Iti cunosti trupul?

Cand spun "cunoaste-te bine insati", ma refer si la faptul ca trebuie sa iti cunosti trupul, ceea ce te excita, ceea ce te face sa urli de placere.

Masturbarea este o activitate normala, nu ai de ce sa iti fie rusine. Autostimularea sau masturbarea iti da oportunitatea sa iti explorezi trupul, oferindu-ti o libertate sexuala extraordinara, chiar si fara un partener langa tine. Multe femei normale si sanatoase experimenteaza orgasmul doar prin masturbare, prin aceasta modalitate afland si cel mai intens tip de orgasm al lor. Nu este nimic in neregula cu tine daca iti oferi singura placeri, oricat de des iti doresti ...

Sursa : "Totul despre intelingenta sexuala" de Kim Cattrall ;)

Pozitia 68 !

Aproape un 69... Tu stai intinsa pe spate, in timp ce el e deasupra, cu picioarele indreptate spre capul tau. Partenerul tau s-ar putea sprijini usor pe coate, pentru a nu se lasa cu toata greutatea pe tine. Pozitia este buna atat pentru sex oral, cat si pentru analingus.

Este recomandat ca tu sa iti pui o perna sub cap, pentru a evita durerile de gat. Aceasta pozitie iti ofera excelente oportunitati de a-ti folosi mainile pe tot corpul partenerului.

Sex - plăcere maximă cu centimetri în minus

Se spune că bărbaţii mai puţin dotaţi au mai multe de dovedid în dormitor pentru a auzi icnetele de plăcere ale partenerei.

"Ahhhh"-ul şi "uhhhh"-ul pot fi uşor de obţinut, mai ales dacă aceşti masculi află, chiar şi prin intermediul iubitelor lor, mici trucuri care să îi ajute să ofere plăceri maxime.

Şi ştim bine că modul în care faci o femeie să simtă plăcere nu stă în numărul de centimetri, ci în cât de bine ştii să profiţi de imaginaţie şi mişcări potrivite, nu-i aşa?

Iată câteva poziţii sexuale "ultra-orgasmice", mici trucuri şi sfaturi valoroase pentru a duce priceperea lui sexuală la nivelul cel mai final:

 
Poziţia "Călăreaţa încinsă"


Tehnicile în care tu eşti "on top" sunt ideale atunci când iubitul tău nu este foarte dotat.

Cand tu eşti "călăreaţa încinsă", el stă întins pe spate, iar tu "călare" pe el, "tratându-l cu spatele". În mişcări de du-te-vino, el te va susţine de fese, te va mângâia pe spate şi te va privi...

Printre avantajele acestei poziţii se număra şi penetrare adâncă, tu deţii controlul pentru cât de repede doreşti să fii penetrată, iar stimularea clitoridiană este maximă.

Arcuieşte-ţi spatele, astfel încât penisul să îţi stimuleze punctul G. Având în vedere că ai acces uşor la clitoris, poţi încerca o autostimulare.



Poziţia "Privirea lacomă"
 
Tu îl încaleci şi te laşi peste penisul lui, întinzând picioarele. În poziţia clasică, stai cu faţa la el, pentru că ai control complet asupra adâncimii penetrării, a unghiului şi vitezei, iar el are o imagine perfectă a corpului tău.

Te poţi apleca în faţă sau te poţi lăsa uşor pe spate. Variază mişcarea tradiţională prin mici rotiri, în timp ce te mişti în sus şi în jos. Partea bună este că el îţi poate admira mişcările trupului, te poate mângâia oricât îşi doreşte.

Lasă-te pe spate, pentru o ţintire mai directă a punctului G. Prin această tehnică este foare uşor să îţi atingi clitorisul; lasă-te în faţă şi ridică-te puţin, dacă vrei să îl laşi pe el să o facă. Să te aibă deasupra este bine şi pentru el: mâinile lui sunt libere şi te pot mângâia pe sâni, pe lângă faptul că se poate bucura de imaginea penisului lui care "dispare" în vaginul tău.

Lasă-te în faţă şi în spate pentru a experimenta stimularea în mai multe părţi ale peretelui vaginal şi încearcă şi poziţia cu el stând pe un scaun, iar tu în poala lui.



Poziţia "Umerii plăcerilor"
 
Una dintre cele mai creative poziţii sexuale... Nu aţi încercat-o deja? Iată ce aveţi de făcut: partenerul tău trebuie să stea în poziţia şezut, sprijinindu-se în mâini, iar tu te aşezi deasupra lui, cu picioarele larg desfăcute, aşezate pe umerii lui şi sustinându-te cu ajutorul mâinilor. Mişcările de du-te-vino vă vor oferi plăcerea supremă...



Pozitia "Poneiul şăgalnic"

Ţi se pare o poziţie grea? Faci câteva mişcări de du-te-vino, ajutată foarte mult de partener. Nimic mai simplu...
Poziţia "Doggy style"
 
Este o tehnică preferată atât de bărbaţi cât şi de femei, pentru că stimulează punctul G. Penetrarea profundă este foarte satisfăcătoare pentru partenerul tău şi îi poate produce senzaţii extraordinare. Mobilitatea este foarte ridicată şi aveţi posibilitatea să aduceţi îmbunătăţiri poziţiei, schimbând locaţia ori de câte ori aveţi ocazia.

În pat, aşază-te în genunchi "în patru labe", iar el stă în spatele tău şi te penetrează, ţinându-te de şolduri, făcând mişcări de du-te-vino. Diversifică tehnică stând cu faţă în jos, sprijinandu-te de tăblia patului sau depărtând picioarele în timp ce el te penetrează.
 
În cazul în care te simţi plină de elan, încearcă să stai în picioare în timp ce el te penetrează, iar apoi, uşor, apleacă-te până ajungi cu mâinile pe podea. În cazul în care penetrarea este prea adâncă, ridică posteriorul.
 
Dominant este partenerul, în timp ce tu eşti cea vulnerabilă, supusă... şi de aici puteţi da frâu liber imaginaţiei.
 
Imaginea destul de plăcută a penisului intrând şi ieşind din vaginul tău îl va excita vizual. Pentru extra-stimulare, testiculele îţi ating clitorisul, iar orgasmul tău este intens, deoarece îţi va fi stimulată şi partea sensibilă a peretelui vaginal exterior. De asemenea, iubitul tău se poate întinde destul de uşor pentru a se jucă cu clitorisul.



Poziţia "Poliţistului pătimaş"
 
Este o tehnică foarte hot, chiar dacă îţi tratezi partenerul "cu spatele"... Tu stai pe burtă, cu picioarele larg desfăcute şi posteriorul puţin ridicat (îţi poţi pune şi o pernă sub pelvis), în timp ce el se aşază deasupra, cu picioarele apropiate. Unghiul de penetrare este perfect, se ajunge uşor la punctul G, iar gradul de excitare este maxim.



Poziţia "Acrobatei"
 
Este o tehnică destul de simplă, dar care oferă plăcere maximă.

Pentru a fi "acrobată", trebuie să stai întinsă pe spate pe partenerul tău, cu picioarele desfăcute. Iubitul îţi poate alinta corpul cu mâinile şi îţi poate şopti la ureche ce bine se simte...


Poziţia "Balansul plăcerii"

 
Este tehnică preferată de multe cupluri care adoră sexul anal, gradul de excitare fiind maxim. Iubitul tău trebuie să stea întins pe spate, iar tu te aşezi pe el, exact în aceeaşi poziţie, cu genunchii la piept. El este liber să îţi maseze sânii, să îţi mângâie corpul, iar ţie nu îţi rămâne decât să te mişti astfel încât să îl faci să înnebunească de plăcere.

Exista sau nu punctul G?

Aceasta zona erogena este rodul imaginatiei femeilor. Mai pe scurt, punctul G este un mit, sustine un grup de cercetatori din cadrul Colegiului King din Londra.

Oamenii de stiinta au desfasurat un studiu, la care au participat peste 1.800 de femei, si nu s-a gasit nicio dovada potrivit careia punctul G ar exista. Mai grav, acestia sustin ca presupusa zona aglomerata cu terminatii nervoase este numai in imaginatia noastra, a femeilor, influentate fiind de terapeutii sexuali si articolele din revistele de specialitate .

La studiu au participat perechi de gemene identice sau non-identice cu varste cuprinse intre 23 si 83 de ani.

Sexologul american Beverly Whipple, care a ajutat la popularizarea conceptului de punct G, numit astfel dupa Ernst Gräfenberg, omul de stiinta german care a descoperit aceasta zona erogena in anul 1950, sustine ca rezultatul studiului este gresit. Whipple a pus in evidenta existenta punctului G intr-un studiu care a cuprins 400 de femei si a scris numeroase carti despre acest fenomen, printre care si "Punctul G si alte descoperiri despre sexualitatea umana".

Potrivit Times, Beverly a declarat: "Cercetatorii britanici nu au luat in considerare experienta lesbienelor si a femeilor bisexuale, precum si efectul diferitelor tehnici sexuale.  Oamenii de stiinta au omis si faptul ca gemenele nu au, in general, acelasi partener sexual", a spus Whipple.

Punctul G a fost fotografiat

Stiu ca suna si cum am vorbi despre o nava extraterestra, dar punctul G a starnit, de-a lungul timpului, multe dezbateri intre sexologi si nu numai. Anterior acestui studiu se presupunea ca aceasta zona erogena, sub forma unui bob de mazare, este constituita dintr-o masa musculara cu mai multi nervi.

Punctul G ar fi localizat la aproximativ cinci centimetri in interiorul vaginului spre abdomen, in spatele osului pubian (intre uretra si vagin) - distanta variind in functie de fiecare dintre noi. Fiind dificil de localizat, unele femei sunt de parere ca nici nu exista. Daca ar fi sa ne luam dupa acest studiu, femeile care se simteau neimplinite din punct de vedere sexual pentru ca nu le-a fost atins punctul G, acum nu mai au niciun motiv de ingrijorare, pentru ca el nu exista. Simplu, nu-i asa?

Cum alegi metoda de contraceptie potrivita tie?

Este recomandat sa alegi metoda contraceptiva cu ajutorul medicului ginecolog. Iata care sunt cele mai cunoscute metode contraceptive cu indicatiile, contraindicatiile, avantajele si dezavantajele lor.

Planificarea familiala naturala


Cunoscuta ca "metoda calendarului" presupune planificarea si prevenirea sarcinilor prin abstinenta sexuala in timpul fazei fertile a ciclului menstrual. Cum recunoastem aceasta faza? Ciclul fertilitatii are trei faze:

    * Faza 1, relativ infertila, se intinde de la menstruatie pana la inceperea dezvoltarii foliculului ce va deveni ovul. Durata acestei faze poate fi variabila de la un ciclu la altul, ceea ce poate fi o problema in controlul fertilitatii. In aceasta faza, mucusul cervical este redus cantitativ, gros, vasscos si opac;
    * Faza 2, faza fertila se intinde pana la 48 de ore dupa ovulatie. Faza fertile tine 6- 8 zile la fiecare ciclu (spermatozoidul are capacitatea de fertilizare a ovulului mai mult de 5 zile in mucusul cervical ce este produs abundent in aceasta faza. Acest mucus este subtire, elastic, dar si lichid. Maximul secretiei cervicale de mucus se atinge la maximul sectretiei estrogenice, nu mai mult de 3 zile inainte de ovulatie. Daca o perioada de 24 de ore e rezervata fecundatiei ovulului, atunci a 4 a zi dupa maximul secretiei marcheaza sfarsitul fazei fertile;
    * Faza 3, faza infertilitatii absolute de la 48 de ore dupa ovulatie pana la debutul menstruatiei. Dureaza aproximativ 10-16 zile si este mult mai sigura decat faza 1. Cantitatea de  mucus scade brusc si uneori dispare complet. Mucusul este gros, vascos si opac, ca cel din prima etapa a ciclului. Temperatura corporala bazala creste cu 0,25 – 0,5 grade C in timpul fazei postovulatorii, asa incat, ea poate indica doar sfarsitul fazei fertile.

Metode de bariera


1. Prezervativul – este eficient, sigur si relativ ieftin. In plus, protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala si astfel indirect impotriva cancerului de col, iar efectele lui sunt reversibile.
2. Spermicidele – includ creme, unguente spume, supozitoare si nu se folosesc de obicei cu alte metode contraceptive.
3. Diafragma si capisonul cervical – au forma de cupola si sunt realizate din latex. Baza cupolei este formata dintr-un inel metalic acoperit cu cauciuc si se monteaza intre fata posterioara a simfizei pubiene si fundul de sac posterior al vaginului.

Dispozitive intrauterine (DIU) sau sterilete


Avantaje: un nivel crescut de eficienta; absenta efectelor metabolice sistemice associate si asigura o protectie indelungata printr-o singura interventie.

Tipuri de DIU: DIU din plastic impregnate cu bariu – pot fi lasate in uter pe o perioada nedeterminata; DIU din cupru – trebuie schimbate la sase ani si DIU cu progesteron in forma de T trebuie inlocuit la 1 an.

Complicatii: sangerare uterina; perforarea fundului uterin fie la insertia DIU, fie la distanta prin migrarea acestuia; infectia  - salpingita, abcesul tubo-ovarian; sarcina asociata cu DIU, urmata de avortul spontan, daca DEIU este lasat in situ; sarcina extrauterina.

Se recomanda sa nu se implanteze DIU la nulipare din cauza riscului de afectare a fertilitatii viitoare.
Contraceptia orala (ACO)


Anticonceptionalele orale contin fie o compozitie estrogen/progesteron fie doar progesteron. Ele isi exercita actiunea prin:

    * blocarea ovulatiei;
    * modificarea glerei cervicale care devine vascoasa, groasa, redusa cantitativ, opunandu-se migrarii spermatozoizilor prin canalul cervical;
    * alterarea motilitatii uterine si a salpingelor.


Pilulele contraceptive pot fi: combinate (estro-progestative) se iau 21 zile cu o saptamana pauza intre doua folii sau doar cu progesteron – se administreaza continuu, fara pauza
Efecte adverse: greturi, edeme (prin retentie hidro-salina) tensiunea sanilor, leucoree – determinate de estrogen seboree, acnee, hirsutism, depresie psihica, oligomenoree, amenoree sau hemoragii. Efectele adverse dispar de obicei dupa doua sau trei cicluri controlate de contraceptive orale.

Complicatii: tromboembolii, infarcte miocardice, accidente cerebrale vasculare. Factorii suplimentari de risc sunt: fumatul, varsta inaintata, obezitatea, diabetul si hipertensiunea arteriala.

Din aceste motive contraceptia hormonala combinata este formal contraindicata la femeile care au depasit 35 de ani. Totusi, ACO pot fi folosite in siguranta la femeile intre 35 si 45 de ani daca sunt sanatoase si nu fumeaza. Trebuie folosite formule cu doze mici.

Contraindicatiile ACO: sarcina; accidente tromboembolice, coronariene, cerebrovasculare in antecedente sau existenta unor factori de risc in acest sens (HTA. Hiperlipidemie ,etc.),hemoragii uterine de etiologie neprecizata; cancere mamare sau leziuni displazice atipice; cancere endometriale; tumori hipofizare; antecedente de ictere; insuficienta hepatica.

Contraceptia postcoitala


Mai este cunoscuta si sub denumirea de contraceptie de urgenta sau pilula de a doua zi (morning – after pill). Administrarea se face conform schemei “yuzpe”: doua doze administrate la interval de 12 ore una de cealalta.

      de Cornelia Popescu, 
medic specialist obstretica-ginecologie

Esti pregatita sa iti incepi viata sexuala?

La ce varsta este bine sa imi incep viata sexuala? Pot ramane insarcinata la primul contact sexual? Cum trebuie sa ma comport atunci cand fac sex pentru prima oara? Trebuie sa raman toata cu cel care m-a dizvirginat? Cum trec peste dezamagirea primului contact sexual? Trebuie sa il iubesc pe cel alaturi de care decid sa imi incep viata sexuala? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile voastre, la care incerc sa ofer cele mai pertinente raspunsuri.

Primul contact sexual poate fi o experienta placuta, reprezentand inceputul unei vieti sexuale implinite, sau poate fi un esec. In acest caz, reactiile sunt diferite. Psihologul Valentina Stan explica: "Fetele sunt mai sensibile si pot dezvolta complexe si inhibitii, in timp ce baietii isi revin mai rapid. In cazul fetelor, conteaza in primul rand pregatirea emotional-afectiva. De asemenea, este indicat ca primul contact sexual sa fie cu un partener stabil".      

Multe dintre voi intreaba care este varsta potrivita la care se incepe viata sexuala. Iata ce raspunde Valentina Stan, psiholog: "Deoarece oamenii sunt diferiti, nu exista un etalon catre trebuie respectat in ceea ce priveste debutul vietii sexuale. Varsta potrivita este atunci cand te simti indeajuns de pregatita atat psihic, cat si fizic, atunci cand poti trata actul sexual cu maturitate". 

Trebuie sa intelegi ca decizia trebuie sa fie una personala: "o faci" atunci cand simti ca este momentul si nu trebuie sa te gandesti la ce vor spune cei din jurul tau. "Este de dorit ca inainte de a lua o decizie referitoare la debutul vietii sexuale, cei doi parteneri sa se cunoasca destul de bine. Este important sa se stabileasca limitele relatiei, ceea ce doresc sau nu doresc sa obtina unul de la celalalt", mai spune psihologul Valentina Stan.

De multe ori, lipsa de comunicare a propriilor nevoi, dorinte sau asteptari conduce la situatii neplacute. Daca relatia implica anumite elemente sau situatii pe care nu le doresti sau pentru care nu esti pregatita, este bine sa te retragi sau sa renunti la relatia respectiva.

In caz contrar, consecintele pot fi: imaturizare emotional-afectiva, lipsa de incredere in partener, sentimentul de insecuritate si de insatisfactie, schimbarea frecventa a partenerilor sau incapacitatea de constituire a unui cuplu solid.

Nu uita de contraceptie!

Din pacate, foarte multe fete, implicate intr-o relatie si dornice sa isi inceapa viata sexuala, nu vorbesc cu partenerul lor despre metodele de contraceptie. Este vital sa discutati despre contraceptie inainte de a avea raporturi sexuale! Informeaza-te, informati-va impreuna!

Afla ce mijloace contraceptive ai la dispozitie si incearca sa iti dai seama care dintre acestea sunt cele mai potrivite pentru stilul tau de viata. Pregateste-ti partenerul pentru o discutie:

    * Incearca sa iti imaginezi cum ai vrea sa decurga conversatia; cu cat esti mai sincera si mai calma, cu atat partenerul tau se va simti mai in largul sau;
    * Stabileste si repeta replicile tale de inceput si gandeste-te la niste raspunsuri posibile pentru obiectiile pe care partenerul le-ar putea avea;
    * Stabileste o data si un loc care sa va convina amandurora, unde puteti avea intimitate, si nu exista riscul sa fiti intrerupti;
    * Discutati despre cum sexul protejat inseamna sex placut. Vorbind despre asta, nu ar trebui sa dauneze relatiei pe care o aveti, dar, in lipsa de aceste conversatii, viata voastra ar putea fi afectata pentru totdeauna, daca ramai insarcinata sau  te infectezi cu sifilis, gonoree, chlamydia, SIDA sau alta boala cu transmitere sexuala.
Iata cateva mituri false, de care trebuie sa tii cont:

Nu pot ramane insarcinata dupa primul raport sexual - FALS

Daca fac sex in timpul menstruatiei, nu exista sanse sa raman insarcinata - FALS

Daca fac sex chiar inainte sau dupa menstruatie, nu pot ramane insarcinata - FALS

Nu pot ramane insarcinata daca partenerul meu isi retrage penisul chiar inainte de ejaculare - FALS

Nu pot ramane insarcinata daca partenerul meu nu a ajuns la orgasm in timpul actului sexual - FALS

Daca ma spal, fac dus sau baie, imediat dupa actul sexual, nu pot ramane insarcinata  - FALS

Daca fac sex in picioare, nu voi ramane insarcinata - FALS

Adu-ti aminte ca este responsabilitatea ta si dreptul tau sa te protejezi si sa intelegi complet cum functioneaza metoda contraceptiva pe care o folosesti. De aceea o vizita la un medic ginecolog sau generalist este vitala.

Inainte sa te duci la medic, pune pe hartie cateva intrebari pe care ai vrea sa i le adresezi. Sa-ti iei notite in timpul vizitei este, de asemenea, o idee foarte buna. Intreaba-ti medicul despre acele cuvinte, abrevieri sau parti ale corpului pe care nu le intelegi, pentru a fi sigura ca esti complet constienta de toate indicatiile metodelor contraceptive recomandate de medic. De exemplu, cum sa folosesti corect o anumita metoda contraceptiva, efectele secundare posibile si cum sa le faci fata, sau ce sa faci daca nu ai folosit corect contraceptia.

Prezervativele va pot oferi protectie, atat tie, cat si partenerului tau, impotriva bolilor cu transmitere sexuala (BTS). Pilulele contraceptive sunt cele mai eficiente atunci cand nu doresti sa ramai insarcinata, dar ele nu te feresc de bolile cu transmitere sexuala. Este indicat sa folositi ambele metode pentru o protectie sporita.

Problemele emotionale de dupa...

In momentul in care un cuplu de adolescenti, dupa ce "prima noapte de amor s-a consumat", trece prin momente dificile (conflicte, despartiri sau chiar o sarcina nedorita) ajutorul este cautat in parinti, prieteni, persoane semnificative in viata lor. "In astfel de situatii, este necesara o atitudine deschisa, astfel incat acestia sa nu se simta judecati, criticati. In acest context, adolescentii isi pot exprima emotiile, nevoile, pot identifica eventualele alternative de rezolvare a situatiei", explica psihologul Valentina Stan.

Daca esti bine pregatita pentru o viata sexuala, prima experienta nu va avea caracterul unui esec, ci va reprezenta un proces important in maturizarea ta. Si nu uita sa te protejezi!

Vaginismul : cand actul sexual devine dureros

Nu reusesti sa te relaxezi, muschii vaginali se contracta involuntar, iar actul sexual se transforma intr-o experienta dureroasa si neplacuta. Despre cauzele si tratamentul vaginismului am vorbit cu psihoterapeutul Lena Rusti de la Mentarex Consult.


Ce este vaginismul si cum se manifesta?


Potrivit psihoterapeutului Lena Rusti, vaginismul este "o tulburare specifica femeilor, in categoria bolilor de dinamica sexuala", iar o persoana care se confrunta cu aceasta problema constata faptul ca orice act de penetrare "indiferent daca este vorba despre un act sexual, un control medical sau introducerea unui tampon, devine dureros si urmat de dezvoltarea unor spasme musculare necontrolate de contractie la nivelul vaginului".

Tulburarea se poate manifesta in diferite grade. "Sunt persoane incapabile a dezvolta orice act de penetrare, altele se pot simti confortabil in anumite cazuri, dar manifesta dureri puternice si spasme in cazul actului sexual", explica Lena Rusti. Aceasta problema poate sa apara inca de la inceputul vietii sexuale (in acest caz vorbim despre vaginismul primar) sau dupa ce persoana a avut o perioada mai lunga sau mai scurta fara simptom, iar in acest caz vorbim despre vaginismul secundar care poate sa aiba drept cauze anumite infectii vaginale sau trauma unui viol.

Psihoterapeutul Lena Rusti spune ca de cele mai multe ori persoana care sufera de vaginism nu vede cauza reala si percepe simptomul ca disturbant si extrem de problematic, mai ales in cazurile in care in mod constient isi doreste o relatie sexuala normala, insa organismul reactioneaza diferit. Din aceasta cauza pot aparea probleme de cuplu, sentimente de culpabilitate. Teama de a repeta o experienta care a fost dureroasa poate duce la teama de sex si evitarea actului sexual.

De retinut! Vaginismul nu trebuie sa se confunde cu frigiditatea, deoarece o persoana care prezinta aceste simptome poate sa simta placere si sa ajunga la orgasm, daca se practica alte activitati de stimulare exceptand penetrarea.


Din ce cauze apare vaginismul?


"Vaginismul apare ca o miscare de protectie in fata oricarui act de penetrare. Pentru ca aceasta miscare de protectie sa fie declansata, exista ulterior o experienta sau o regula de viata care sa coreleze penetrarea cu o experienta negativa, periculoasa, neplacuta sau blamabila social", ne spune psihoterapeutul Lena Rusti.

    * se poate instala in urma unei experiente traumatice (cum ar fi un viol) care poate fi traita personal sau resimtita ca atare (de exemplu, povestea traumatica a unei alte persoane poate avea un impact puternic asupra unei fete care nu a inceput inca viata sexuala, ii este frica sa o faca si afla cu multe detalii si exemple ca acest lucru este dureros si extrem de neplacut);
    * un mediu foarte rigid moral poate fi favorabil pentru aparitia vaginismului la o viitoare femeie care invata ca sexul este condamnabil si interzis;
    * persoanele anxioase, care dezvolta frica de durere pot dezvolta vaginism.


"Fiecare persoana are propria sa poveste si istoria care a dus-o la acest comportament pe care ea il considera in mod neconstient protectiv, chiar daca in mod constient si-ar dori sa il inlature", precizeaza psihoterapeutul.


Solutii care te pot ajuta


Sedintele de psihoterapie
Daca in urma unui control ginceologic, medicul te asigura ca nu ai nicio problema la nivelul organelor genitale (infectie vaginala, iritatii vaginale, leziuni cauzate de nastere sau traume in urma unor interventii chirurgicale) inseamna ca problema ta este de natura psihologica, iar rezolvarea o poti gasi urmand sedinte de psihoterapie. Sedintele de psihoterapie urmaresc "eliberarea zonelor de tensiune si desensibilizarea persoanei in raport cu experientele de penetrare, intelegerea cauzelor care au dus la aparitia simptomului si gasirea unui echilibru interior care sa dea voie persoanei sa isi asume viata pe care si-o doreste (de exemplu, eliberarea de trauma unui viol sau de regulile rigide ale familiei din care provine)", explica psihoterapeuta.

Terapia de cuplu
De asemenea, o alta solutie poate sa fie terapia de cuplu, in urma carora poti sa descoperi ca la baza acestui simptom sunt ascunse alte probleme de cuplu.

Exercitiile Kegel
Specialistii sustin ca exercitiile Kegel pot fi extrem de eficiente, ajutandu-te sa capeti controlul asupra muschilor vaginali care se contracta involuntar in momentul penetrarii. Exercitiul este simplu: contracta muschii vaginali pentru 3-4 secunde (acei muschi care opresc brusc jetul de urina in timpul procesului de mictiune), dupa care relaxeaza-i, contracta, relaxeaza ... Este esential sa faci regulat acest exercitiu (fie acasa, fie la birou) si sa executi macar de 20 de ori pe zi aceste miscari de incordare/relaxare.

Masturbarea
Trebuie sa inveti sa te relaxezi si sa ai control asupra muschilor vaginali. De aceea, nu este un lucru deloc rusinos sa iti cunosti corpul si sa-l explorezi singura. Astfel, masturbarea poate sa fie foarte eficienta: relaxeaza-te si introdu un deget in vagin, apoi doua, urmata de introducerea lenta a penisului.

Sex ... la telefon

Psst... vrei sa stii un secret? Condimentarea vietii sexuale nu trebuie sa implice neaparat noi miscari in dormitorul vostru. Este excitant atunci cand iubitul tau iti sopteste in ureche: "Te vreau...", nu-i asa? Imagineaza-ti cum este atunci cand sunteti departe unul de celalalt si aveti nevoie de acele cuvinte soptite care va fac sa innebuniti de placere... Este momentul in care pui mana pe telefon si il suni sau ii trimiti un mesaj... fierbinte. Stiai ca poti sa folosesti aceste mesaje pe post de preludiu? Expertii sustin ca tocmai acest element supriza creste libidoul la cote inimaginabile.

Exista multe femei, mai timide din fire, care nu au curajul sa isi exprime vocal partea "dirty" a fiintei lor si prefera sa trimita mesaje "mudare" iubitului. Iata un mod de seductie care trezeste pasiuni nebune!  

Inainte de toate, util ar fi sa vorbesti cu iubitul tau despre sex la telefon, sa vezi cum gusta ideea, pentru ca nu oricine este deschis spre o astfel de "surpriza vocala". Sau ii poti trimite un mesaj, sa vezi cum reactioneaza. Daca iti raspunde in acelasi ton, ai unda verde - sex pe toata linia... telefonica.

Suna-ma noaptea...

Crezi ca Alexander Graham Bell a inventat telefonul doar pentru a inlesni comunicarea intre doua persoane? Cum sexul este un mod de a comunica, telefonul poate fi folosit cu mare succes in initierea de jocuri sexuale. Potrivit studiilor, din ce in ce mai multi oameni folosesc telefonul pentru ca este "datator de orgasme nenumarate", reprize de masturbare si dirty talk. Puteti alege orice moment la zilei, dar noaptea pare sa fie perfecta pentru astfel de apeluri incendiare. 

Stinge lumina si imbraca-te lejer...

Inainte de a-l apela, fa o baie cu spuma, imbraca-te lejer, stinge luminile, toarna-ti un pahar cu vin si relaxeaza-te, dupa cum spune si Anne Hooper, autoarea cartii Great Sex Games. Daca te simti confortabil intr-o lenjerie sexy sau doar in prosopul de baie, apelul catre iubitul tau poate fi initiat.

Toata "aventura" incepe cu o conversatie normala, vorbind despre ce ai facut de-a lungul zilei sau despre orice alt subiect, iar apoi, in mod natural, totul poate fi deviat spre... sex, spre o partida de sex prin telefon. Poti incepe printr-un flirt nevinovat... "Cum ti-a mers astazi, iubitule?" - ar putea fi o replica buna de inceput. Sau poate sunteti genul de cuplu "brutal" si preferati sa treceti la treaba cu un "Te vreau acum... acolo jos!".

Foloseste handsfree-ul! Vei avea mainile libere pentru a te mangaia. Atentie la tonul vocii, pentru ca in acest caz conteaza mai mult cum vorbesti decat ceea ce spui, pentru ca in lipsa unei imagini vizuale, sunetele sunt mult mai bine puse in valoare. Construieste-ti o fantezie si ademeneste-ti iubitul: inchide ochii si imagineaza-ti lucrurile pe care le spui.
 
Uita de webcam, lasa-ti imaginatia sa fie libera, sa se dezlantuie.

Vrei sa te ating... acolo?

Spune-i ce i-ai face: cum l-ai dezbraca, unde si cum l-ai atinge, unde l-ai saruta. Inchide ochii atunci cand ii spui acestea sau, daca ai o poza cu el la indemana, priveste-o. Acum este momentul sa te folosesti de toate detaliile, pentru ca sexul la telefon trebuie sa fie unul plin de amanunte, fara descrieri vagi si lipsite de substanta.

Ii poti da instructiuni ferme, in care ii poruncesti sa te atinga acolo, sa te sarute intr-un anumit fel in locul in care vrei... Stii tu, nu ai nevoie de sfaturi, nu-i asa? Vizualizeaza totul pentru ca orgasmul sa fie unul extraordinar.

Lasa-l si pe el sa de-a frau liber imaginatiei, sa isi spuna fantezia si va puteti completa unul pe celalalt. Spune-i cum si unde vrei sa fii atinsa. Fa-i cunoscut faptul ca te atingi si iti doresti ca si mainile si buzele lui sa iti dezmierde corpul.

Efectele sonore iti stimuleaza partenerul si il ajuta sa ajunga la orgasm mult mai repede. Lasa totul sa vina natural, fara a mima sau a scoate sunete care te tradeaza, pentru ca nu trebuie sa transformi aceasta conversatie intr-un apel la linia fierbinte.

Cateva jucarii sexule si un vocabular mai deocheat va pot fi de mare ajutor intr-o partida de sex prin telefon. Pana la urma este ceva intim intre voi doi si totul este permis, nu-i asa?

Orgasmul - un bun necesar ...

Francezii au o expresie pentru orgasm: “la petit mort” - mica moarte. De ce il numesc asa? Pentru ca atunci cand mori, parasesti aceasta lume si ajungi pe un taram de vis, divin. Exact asa este si in cazul orgasmului: se distrug toate barierele, esti transportata in alta lume.

I-ai dat de gust?

Imagineaza-ti cum ar fi sa nu dai atentie mancarii si felului in care hrana pe care o gusti a fost pregatita: te-ai priva de placere. Sexualitatea functioneaza in acelasi fel: erotismul are o imagine subtila, la fel ca modul in care ingredientele conlucreaza, iar constientizarea nunatelor dorintei poate face sexul mult mai satisfacator.

Excitatia te lasa muta… de uimire

Atunci cand nu esti indragostita, este o senzatie pur si simplu fizica. Cand esti implicata emotional, dragostea creaza un echilibru intre trup, minte si spirit.

“Daca vad ca iubita mea are retineri din nu stiu ce motive, devin mai interesat sa aflu de ce… sa incerc sa inteleg ce o face sa se simta vulnerabila si care sunt temerile ei. Sexul poate astepta. Nu ne obliga nimeni sa facem sex, atat timp cat unul dintre noi nu se simte bine”, spune Radu.

Dorinta sexuala te innebuneste odata cu pofta de a descoperi un alt trup, iar excitatia puternica te lasa fara cuvinte.

Cum il simti?

“Eu, de exemplu, simt de fiecare data altfel aceste momente. Uneori parca 'imi pierd mintile', alteori aceasta intensitate puternica a placerii simtite ma face sa imi doresc sa dureze o vesnicie, simt cum valuri de caldura ma cuprind...

Sunt momente in care prefer o pardida de sex oral pentru a ajunge la orgasm, dar de cele mai multe ori recurg si la penetrare, dar important este sa te concentrezi la ceea ce faci, la partenerul tau si sa fii relaxata", spune Ana.
Cred ca multe dintre noi ii dau dreptate Anei: daca nu te concentrezi la ceea ce faci si nu te relaxezi, este aproape imposibil sa atingi placerea suprema.

Orgasmul este intr-adevar greu de descris, pentru ca difera de la persoana la persoana, de la o experienta erotica la alta. Punctul de plecare este dorinta sexuala, iar daca "posezi" o astfel de dorinta, orgasmul poate fi atins. Libidoul sau dorinta sexuala este o problema a timpurilor noastre.

Relaxeaza-te…

De cele mai multe ori, "pironite" la birou si ocupate cu treburile casei, acordam foarte putina atentie vietii noastre sexuale, neglijand-o sau amanand-o, fara sa ne dam seama cat de mult rau putem provoca, atat noua, cat si vietii sexuale a cuplului.

Nu lasa monotonia si stresul sa te doboare... Incearca sa te relaxezi putin, fa o baie fierbinte cu spuma, asculta muzica de relaxare si la lasa imaginatia sa "isi faca de cap"!

Invata sa iti cunosti propriul corp pentru a sti cum si unde iti place sa fii atinsa. O solutie este si masturbarea, fiind considerata de foarte multi sexologi calea cea mai sigura pentru o viata sexuala sanatoasa. In acest mod creste si productia de hormoni (estrogen si testosteron), care ajuta la diminuarea stresului si mentinirea unei stari bune de sanatate, relaxand muschii si oasele.

“Pana nu iti vei da voie sa te simti bine cu tine, va fi greu ca altcineva sa reuseasca pentru tine acest lucru. Daca ai o problema, fii prima care o recunoaste si nu te ascunde dupa pretexte pentru ca pierzi timpul tau, nu pe al altora. Si in loc sa te gandesti ca ai o problema si sa te simti descurajata, gandeste-te la solutia care sa te faca sa te simti bine”, te incurajeaza psihoterapeutul Lena Rusti.

Nu fi timida...

... afla mai multe despre trupul tau, pune in practica, impartaseste-i partenerului si nu vei regreta!

Relaxeaza-te, asaza-te pe pat, pe un scaun comod sau intr-o cada cu spuma si incepe sa iti explorezi trupul cu mangaieri line. Atinge-ti sanii si joaca-te cu sfarcurile; coboara cu mainile spre solduri si picioare. Fa aceasta sesiune de exercitii cat de des poti… Daca simti nevoia, introdu un deget sau doua in vagin. Bucura-te de placerea de a te mangaia, fara a fi tensionata.

”Orgasmul poate fi un joc sportiv sau un joc al iubirii. Tu alegi care ti se potriveste cel mai bine. Stii deja? Atunci esti o invingatoare! Iti pui chiar acum intrebarea? Esti pe drumul cel bun!”, spune Lena Rusti si mare dreptate are, nu crezi?

Tu cand ai avut ultimul orgasm? Aseara? Acum un minut?